Wij zijn Cyberspace ;)

Cyberspace bakermat

Vroeger werkten we ook al aan de toekomst. De toekomst van nu. Hier een paar voorbeelden waar we trots op zijn:

Groningen bakermat draadloze datacommunicatie


Draadloze communicatie is de toekomst. 5G bijvoorbeeld, zal mensen en apparaten permanent verbinden, pijlsnel, waar dan ook ter wereld. Groningen is de trotse gastheer van het eerste 5G Fieldlab ter wereld en staat daarmee aan het begin van een nieuwe digitale toekomst. In het verleden speelde onze regio ook al een cruciale rol in draadloze technologie. Zo vormen frequentietechnieken die bij Astron zijn ontwikkeld de basis van WiFi. Ook bluetooth is een Noord-Nederlandse uitvinding.

Groningen bakermat video streaming


Vandaag is het heel normaal: je pakt je telefoon en je kan via Twitter, Facebook of YouTube live uitzenden en de hele wereld bereiken. In de toekomst zal virtual reality dankzij 5G mensen volledig onderdompelen in elkaars werelden, alsof je echt bij elkaar bent. Hoe anders was dit in het verleden: wereldwijd uitzenden was voorbehouden aan een beperkt aantal omroepen via dure satellietverbindingen. Vanuit Groningen werden in 1994 de eerste live beelden ter wereld via internet uitgezonden. Een klein maar fundamenteel stapje naar de toekomst.

Bekijk de documentaire 'READY SET ROCK 'N ROLL' over de eerste live stream ter wereld, vanuit Groningen.

Groningen bakermat cybersafety


Cybersafety is een hot thema. Om een veilige toekomst te kunnen waarborgen zullen we onze bedrijven, infrastructuren, diensten en burgers veel beter moeten beveiligen. Cybersafety is niet nieuw. Al in de jaren ’80 werden computervirussen ontwikkeld. ‘s Werelds eerste anti-virus technologie werd in Groningen ontwikkeld en daarmee werd de basis gelegd voor een wereldwijde digitale beveiligingsindustrie. Cybersafety wordt ons virus om de wereld te beveiligen.

Groningen bakermat IBM Watson


In de wereld van supercomputing, big data en artificial intelligence is IBM Watson verreweg de meest bekende. IBM Watson kan in gewone mensentaal vragen pijlsnel opzoeken en beantwoorden. De achterliggende technologie om immense datasets pijlsnel te kunnen verwerken komt voort uit in Groningen ontwikkelde kennis rond de enorme digitale gegevensstromen van radiotelescopen. Groningen als bakermat van Big Data: Cyberspace HQ.